21 wrz 2017

, ,   |  No comments  |  

Oświecenie w kieliszku czyli historia wina na Warsaw Bubbles Day

W Polsce nadszedł czas szampana! Warsaw Bubbles Day to pierwszy w Polsce festiwal, prezentujący bogactwo najsłynniejszych win Szampanii
Już jutro rozpocznie się pierwsza edycja festiwalu "diabelskiego wina", jak niegdyś zwano szampana.







W trakcie festiwalu będę miała przyjemność poprowadzić warsztaty poświęcone historii szampana w Polsce. Będziemy mówić o dawnych winach, smakach, ucztach na których strzelały korki, a także drodze jaką musiał przebyć szampan do Polski, pierwszych reklamach i fałszerstwach tego wina, a także o tym, że szampan nie tylko idealnie nadawał się do wznoszenia toastów, ale i wzbogacał smak dawnych potraw w magnackich kuchniach.

Niegdyś w Warszawie wino to pito niczym cydr, a na początku XIX wieku pisano o nim tak:
 „W Warszawie wino to dopiero od lat kilkudziesięciu wzięte, dziś już do pierwszych potrzeb wykwintniejszego stołu należy. Lubi go i płeć męska, lubią i piękne damy, i dziatwa mniej amatorska w ogóle napojów mocnych i cierpkich, z przyjemnością macza swe usteczka w kieliszku szampana”.

Spotkajmy się zatem w piątek 22 września 2017 r. w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich ul. Bracka 25, przy kieliszku szampana!


Poniżej program, szczegóły na oficjalnej stronie Festiwalu Warsaw Bubbles Day

HARMONOGRAM WARSZTATÓW

PROFESJONALIŚCI

10.45-11.30 Joseph Seeletso Harmonie i dysharmonie – szampański foodpairing Sala Pinot Noir
11.40-12.10 Szampańskie klasyki tworzenie koktajli na bazie szampana Weles Cocktail Bar
11.40-12.25 Tomasz Kolecki Szampańskie ABC – style, metoda, region Sala Pinot Noir
12.15-13.00 Nils Lackner New ways of champagne (warsztat prowadzony w języku angielskim) Sala Chardonnay
13.10-13.55 Dorota Dias-Lewandowska Oświecenie w kieliszku czyli jak szampan zmienił polską kulturę picia Sala Pinot Noir
13.10-13.55 Justyna Mitros Piękno Perrier-Jouët degustacja komentowana Sala Chardonnay
14.00-14.30 Szampańskie klasyki tworzenie koktajli na bazie szampana Weles Cocktail Bar
14.00-14.30 Jaroslaw Kysela, Maciej Janiszewski Vinojet – najbardziej korzystny system sprzedaży szampana na kieliszki Sala Pinot Noir
14.10-14.30 Sedad Ramitz The best Lehmann glasses Sala Chardonnay
15.20-16.00 Wojciech Bońkowski Poszerzanie horyzontu czyli nowe style szampana Sala Pinot Noir
15.20-16.00 Nils Lackner Don’t take champagne too serious (warsztat prowadzony w języku angielskim) Sala Chardonnay
16.00-16.30 Szampańskie klasyki tworzenie koktajli na bazie szampana Weles Cocktail Bar
16.30-17.15 Artur Marcula Jakość Gosset degustacja komentowana Sala Pinot Noir
16.30-17.15 Eric Calzolari What makes a great white wine in the champagne? (warsztat prowadzony w języku angielskim) Sala Chardonnay

GOŚCIE INDYWIDUALNI

17.30-18.15 Joseph Seeletso Harmonie i dysharmonie szampański foodpairing Sala Pinot Noir
17.30-18.15 Justyna Mitros Piękno Perrier-Jouët degustacja komentowana Sala Chardonnay
18.25-19.10 Artur Marcula Jakość Gosset degustacja komentowana Sala Pinot Noir
18.25-18.55 Szampańskie klasyki tworzenie koktajli na bazie szampana Weles Cocktail Bar
18.25-18.55 Halina Piasecka, Monika Żołnierzak Szampan i bycie tu i teraz czyli jak praktykując Champagne Mindfulness możemy cieszyć się chwilą? Sala Chardonnay
19.20-20.05 Joseph Seeletso Harmonie i dysharmonie szampański foodpairing Sala Pinot Noir

19.20-20.05 Nils Lackner Don’t take champagne too serious (warsztat prowadzony w języku angielskim)

0 komentarze: