O mnie





„Serem i winem* bez inszych potraw, może człowiek długi wiek zachować, pomiernie żyjąc”.
Kilka lat temu ten fragment XVIII-wiecznego kalendarza stał się moim życiowym mottem, wino i kuchnia zaś, sposobem na życie.


W 2008 roku rozpoczęłam studia doktoranckie z zakresu historii na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu i Uniwersytecie Michel de Montaigne Bordeaux 3 we Francji. Wtedy zaczęła się moja przygoda z winem i historią. Praca o historii kulturowej wina francuskiego w Polsce powstawała pod czujnym okiem moich promotorów, prof. Michaela Figeaca i prof. Jarosława Dumanowskiego.

To było pięć niesamowitych lat, kilogramy książek i kurzu w archiwach, setki wspaniałych i mądrych ludzi, których spotkałam na mojej drodze, tysiące przejechanych kilometrów, trzy przeprowadzki (Paryż, Luksemburg, Warszawa), w końcu obrona doktoratu i publikacja książki.

Dziś nadal pasjonuje mnie historia wina (i innych alkoholi), pijaństwa, a także dawna dietetyka i fobie żywieniowe.
Współpracuję z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego w Toruniu i Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Kocham fado, Lizbonę, Paryż, francuskie wina i owcze sery (kozie też :).


kontakt: lewandowskad@gmail.com

*autor tego mądrego i pięknego zdania pisał o serze i chlebie. Nie jestem do końca przekonana do tej wersji, zatem lekko zmodyfikowałam spis produktów niezbędnych do życia. Na zdrowie! :)